Gressklipp: En glemt ressurs?

Noen “økologer” av det aller ivrigste slaget hevder med styrke at gressplen er sløsing med matjord og dyrkingsareal, og bør unngås.  Jeg tillater meg å være inderlig uenig – av mange grunner: Å tusle barbent i gresset gir økt livsglede og -kvalitet! I tillegg til å være vakker, er en velskjøttet gressplen rene oppdrettsanlegget for meitemark – som er vår aller beste gartnerassistent, og som vi aldri får for mange av i hagene våre.  Og ikke minst: Gressklipp er verdifull gjødsel og supert til jordekking for å hindre ugressvekst.

Gressklipp kan brukes overalt – både i blomsterbed, rundt frukttrær og bærbusker, og i kjøkkenhagen. Ferskt gress inneholder en god del nitrogen, som er hovedbestandelen i all gjødsel. I kjøkkenhagen tror jeg dessuten at duften av gresset bidrar til å forvirre skadeinnsekter som navigerer seg frem til matfatet ved hjelp av luktesansen: Jeg synes jeg registrerer betydelig mindre kål- og gulrotfluer når jeg dekker med friskt gress etpar ganger i uken.

Her er det squash og rosenkål som har fått ny tilførsel av friskt gress. 
Sammen med ringblomster og tagetes, som såvidt kan skimtes på bildet, bidrar det til å holde kjøkkenhagen fri for både ugress og skadeinnsekter
 

6 tanker om “Gressklipp: En glemt ressurs?

  1. Jammen er det deilig å rusle barbeint i gresset. Men her er det ikke helt problemfritt.. Brunsneglene lurer overalt. Men den dagen vi har vunnet kampen mot disse ekle krypene, skal jeg igjen bruke gress til jordekke og … rusle barbeint i gresset!

  2. oofffff, fysj. her har jeg heldigvis vært forskånet mot snegleinvasjon. skjellsand er mitt beste råd: snegler hater kalk, og de kan ikke krype over skarpe kanter…… jeg legger hvert år opp en "voll" av skjellsand rundt kjøkenhagen – og har hittil ikke vært plaget av snegler der.

  3. Her i garden så har eg bed og planter, mannen har ein stor nok grasplen til ei god krokettbane. Eg finn rekreasjon og glede der eg hald på godt akkopagnert at hans slag på kula. For ikkje å snakke om når ungane er heime og dei samlar venene sine til krokettkampar. EG får plengras til bed og på tomatplantene.

  4. Ja, det skjønner jeg godt, Åshild! Poenget er jo at vi bruker de ressursene vi har lokalt til å gjødsle og til å hindre ugress. Her hos meg er gressklipp en vesentlig ingrediens, fordi jeg har plenareal nok til å forsyne min lille kjøkkenhage. Når jeg ikke har nok gressklipp, tyr jeg gjerne til aviser eller til og med kasserte håndklær og sokker og gammelt sengetøy for å dekke jorden og hindre ugress. Da må jeg finne andre gjødselkilder, og det blir som regel "ugressvann": Gjødselvann laget av ugressplanter som har fått "godgjøre seg" i vannet i etpar uker. Noe av vitsen med en økologisk hage er jo at råstoffene skal finnes på stedet, og at løsningene skal være enkle.

Legg inn en kommentar