Peoner helbreder galskap – og gir bedre vær!

Nå blomstrer peonene her hos meg. Jeg har ikke så mange enda, men kjenner at peoner lett kan bli en ny “dille”: De er så overjordisk vakre når de står i full blomst!

Visste du at i middelalderen ble peoner brukt mot galskap? Man dekket pasienten fullstendig med peoner (blomster og blader) og lot ham/henne ligge og puste inn blomsterduften – og vips! etter en stund – jeg vet ikke hvor lenge – var vedkommende helt normal igjen. Sies det. Jeg vet jo ikke om det er sant, men jeg er helt sikker på at hvis det skulle klikke for meg en dag vil jeg mye heller dekkes med peoner enn dyttes full av medisiner!

Dette er “Paeonia lactiflora ‘Festiva Maxima’. Den er helt vidunderlig: På avstand ser den helt hvit ut, men på nært hold ser man at kronbladene har små rosa og lilla flekker og kanter, vilkårlig “fordelt” utover i blomsten. Navnet er helt riktig: Det betyr rett og slett noe sånt som “Den største og festligste hvite peonen”.

IMG_0540

I fjor besøkte jeg Beijing botaniske hage mens trepeonene sto i blomst – en utrolig opplevelse. Forestill deg mange mål med peon-skog! Enkle og doble; høye og lave; i alle nyanser fra hvitt og rosa via dyprødt til lilla; noen duftet sterkt, noen svakt og noen ikke……  De som har greie på det tror at peonene opprinnelig kom fra Kina: Der er det funnet utskjæringer i jade som er mer enn 1200 år gamle, med peoner som motiv. Roten av peoner brukes i kinesisk medisin den dag i dag.

“Peon-skogen” inspirerer til kreativitet og kontemplasjon

IMG_0777

Peoner er lettvinte planter i hagen: Litt gjødsel og litt oppbinding, så er de fornøyde – og kvitterer med overdådig blomstring. Det finnes mange sorter og peoner kan grupperes på ulike måter. Den enkleste grupperingen synes jeg er denne: Enkle blomster, semidoble blomster, doble blomster og anemoneblomster. ‘Festiva Maxima’ som er avbildet over har doble, eller fylte, blomster. I drivhuset fikk jeg en stor overraskelse forleden: En peon jeg ikke har rukket å plante ut har begynt å blomstre!

Dette er en Lactiflora hybrid som heter ‘White Wings’. Jeg tror at den har enkle blomster.

IMG_0543

Peoner er omtalt i det greske eposet Iliaden, som antakelig ble skrevet på 700-tallet. Paean var guden for helbredelse og helse, og ett av sagnene forteller at han fikk en peonplante i presang av Apollos mor Leto. Overrekkelsen skjedde på Olympus, og det var denne planten som ga Paean hans helbredende evner. Han brukte dem blant annet til å helbrede både Pluto og Ares da de var dødelig såret. Et annet sagn forteller at Paeon senere forvandlet seg selv til en plante for å unngå å døden.

Forøvrig kan vi legge peonfrø på nattbordet for å unngå mareritt, og hvis vi trer dem på en hvit tråd og henger om halsen vil dette halsbåndet beskytte oss mot alle (!) onde ånder.

Enda mer matnyttig: Hvis vi er ute på sjøen kan vi bruke tørket peon som røkelse. Hvis vi brenner denne røkelsen på dekk om kvelden har vi sikret oss bedre vær dagen etter. Med andre ord: Peoner er virkelig “et must” for alle båtfolk!

En tanke om “Peoner helbreder galskap – og gir bedre vær!

Legg inn en kommentar