Chili og skadedyr

Chili er en utrolig spennende plante, med stort potensiale både kulinarisk og medisinsk. Jeg bruker mye chili i matlaging, og har de senere år også vært interessert i plantens medisinske muligheter.

Jeg har dyrket og eksperimentert med ulike chilisorter lenge, men det var først da jeg fikk veksthus det ble mulig å avle frem mange planter og mange sorter, og å sammenligne fruktene. I fjor hadde jeg 12 ulike chilisorter – jeg solgte en god del planter, og tørket mye chili til eget bruk. I år har jeg sådd 7 ulike chilisorter.

Men nok en gang har jeg fått en invasjon av skadedyr jeg ikke vet hva er:  De legger egg først og fremst i vekstpunktet i planten, og det ser ut til at det er eggene – ikke de utklekkede insektene – som gjør den største skaden!

Siden jeg driver planteoppal inne om vinteren og våren, blir jeg nesten hysterisk når jeg oppdager store forekomster av skadedyr eller plantesykdommer: I et begrenset rom har skadedyrene selvfølgelig ingen naturlige fiender, og smitten til andre planter blir stor. Dessuten vil et lite rom alltid være et klimatisk kompromiss – og dermed har plantene ikke et optimalt utgangspunkt for å bekjempe skadegjørere.

Skaden ser ut til å komme i bladranden: 
Bladet foldes og blir sykt fra kanten og innover.

Jeg har sprøytet med uttrekk av burot og reinfann – det pleier å ta knekken på det meste! Og så har jeg selvfølgelig brukt grønnsåpe og bakepulver og eddik. Men ingenting nytter! Jeg har plantet om plantene flere ganger, spylt bort alle egg og larver og all gammel jord – og allikvel dukker disse hva-det-nå-er opp igjen.

Jeg har en slags antakelse om at det er en mygg-art vi snakker om. Men kan ta fullstendig feil, selvfølgelig!

Nå har jeg – som tidligere – gått drastisk til verks: Jeg klipper planten helt ned, løfter opp roten med en sterilisert priklepinne, spyler den med lunkent vann i flere minutter, og putter den ned i et vannglass hvor den får stå (i et annet rom) sammen med andre chilirøtter i noen dager. Så potter jeg om i store potter med rikelig hønsegjødsel og kukompost. Og håper at jeg er kvitt problemet, eller at det i alle fall er blitt så lite at både jeg og chiliplantene mine kan leve med det denne sesongen……

En interessant observasjon:  De fleste plantene i mitt lille planterom blir faktisk ikke angrepet av disse “chilimyggene”. Kålplanter, fuchsia-stiklinger, tagetes, fennikel, høstanemoner, amaryllis, stevia, kamille, gulrot og mange andre er helt “rene”. Men salvieplantene mine er “infisert”!  Helt underlig – jeg har aldri opplevd at salvie blir angrepet av innsekter – før nå…..

Nok en gang er konklusjonen: Jeg skulle så gjerne hatt mer kunnskap! Jeg er helt sikker på at det er en fantastisk god forklaring på “hvorfor det blir sånn”!

En tanke om “Chili og skadedyr

Legg inn en kommentar