Kraft av løpstikke = Superenkelt!

Omsider kom jeg på hva mormor brukte løpstikke til: Hun kokte kraft av den!

Løpestikke er en av disse urtene som man enten ikke har, eller har altfor mye av. Den har deilig duft og smak, og kan brukes til både kjøtt- og fiskeretter – og mye mer. Men smaken er kraftig! Det holder med ett eller to av de store bladene i f.eks. en stor fiskegeyte. Når planten raskt blir to meter høy og en halv meter i omkrets er det umulig å “bruke den opp”! Jeg har forsøkt å fryse den, uten særlig hell: Den mistet både smak og duft og ble seig og lite egnet i mat. Tørking ga samme resultat: Nesten all smak og duft forsvant.

På denne tiden blir løpstikken ofte litt stygg: De ytterste stilkene og øverste bladene blir brune og halvvisne, og det er fristende å klippe planten helt ned.


Det var da jeg sto der med saksen klar til kutting at jeg plutselig kom på: Mormor kokte kraft på løpstikke om høsten! Gryten sto på komfyren i mange dager, friske plantedeler ble fyllt på i flere omganger. Til slutt ble de utkokte plantedelene silt fra og kastet i komposten, og kjelen med kraft ble satt til koking. I flere timer. Resultatet ble en tykk grøt som ble øst over i små glass med lokk og satt i kjelleren. Ett glass sto alltid fremme og ble brukt til det aller meste.

I dag kalles denne prosessen “å redusere” sausen/kraften. Jeg kaller det å “koke inn”. Hensikten er å bli kvitt vannet, men beholde mineraler og smakstoffer. Til slutt kan 20 liter kraft bli noen få desiliter konsentrert “fond”, som det heter på fint.

Innenfor de brune, visne stilkene og bladene finnes det alltid grønne, friske skudd. Hvilken overflod!

En liten spiseskje av denne buljongen i en suppe, eller en teskje i en saus gir utrolig smak! En knivsodd i oljen når du wokker grønnsaker, i kokevannet til fisken eller i marinaden til kyllingen……

I dag har jeg fyllt en 18-liters kjele med oppklipt løpstikke (inkludert stilker), fyllt helt opp med vann, og startet kokingen. Nå står kjelen på komfyren og fyller huset med nydelig duft. I morgen siler jeg bort plantedelene og starter “reduseringen”.

Et fantastisk tilskudd til matlagingen i hele vinter – og en enkel metode for å føle seg skikkelig flink! 😄

10 tanker om “Kraft av løpstikke = Superenkelt!

 1. Takk for tips til løpstikkekraft! Kjelen står på ovnen allerede:)
  Jeg har bare brukt bladene ferske eller tørket, og til pesto. Spennende med nye oppskrifter.
  mvh Kathrine

 2. Tilbaketråkk: VÅR I HAGEN | ORDSPINNERIET – UNNIBETHS VERKSTED

 3. Tilbaketråkk: VÅR I HAGEN | ORDSPINNERIET

 4. Og så går det an å lage pesto av løpstikke – godt til lam! Det fikk jeg servert på BesteBakken, et fantastisk sted med lokal mat ( og ureist mat fra egen hage)

 5. Tilbaketråkk: Vår i hagen - UNNIBETHS URTER

 6. Hei.
  Det er flere år siden denne oppskriften ble skrevet – og godt skrevet! Jeg tester den i dag og har en stor gryte full av løpstikke på komfyren nå. Skal det ikke med noe krydder, fex salt? Alternativene var fryse eller tørke bladene, men det er ikke mange som anbefaler det. Tror du mormora di også la oppi andre urter, som nesle?

  • Takk for hyggelig kommentar! Jeg er helt sikker på at mormor innimellom dyttet oppi det hun hadde for hånden. Det gjør jeg også. Nesle, skvallerkål, karvekål (hvis du er så heldig å finne), meldestokk, granskudd, bjørkeblader……. for å nevne noen få. Og så tenker jeg at det er helt opptil dagsform og humør hvordan du vil gå frem: Det enkleste er kanskje å lage kraft uten særlig tilsetninger nå, og så tilsette salt og krydder og annen smak når du skal bruke kraften? Selv har jeg masse små plastbokser og -poser i fryseren med innkokt, ren løpstikkekraft som jeg “bearbeider” videre når jeg tar den opp. Og så har jeg en fryseskuff full med poser/bokser merket f.eks. “løpstikke/nesle/granskudd”som er fantastisk til vilt, og “løpstikke/bjørkeblader” som er super basis for en kremet saus til fisk. Etc etc….. Lykke til – og ha det gøy! 😀

 7. Du skriver i oppskriften at den blir en tykk grøt ved reduseringen….har prøvd, ble bare veldig kraftig smak, men tyntflytende.

  • Hmmm Den eneste forklaringen jeg kan tenke på er at du ikke har latt det koke nok inn? Etterhvert som vannet fordamper og forsvinner blir det jo tyktflytende…

Legg inn en kommentar