Hekk av pil

En leser etterlyser bilde av pilhekk, og her kommer det. Denne hekken ble plantet sommeren 2009. Da satte jeg ca. 30 cm lange pilstiklinger ned i jorden, dekket til med bark, vannet godt – og overlot plantene til seg selv. Vinteren 2010 høstet jeg masse lange grener som jeg tørket og brukte til bed-rammer. I år har jeg ikke høstet fra hekken: Den står der tett og fin, og er over tre meter høy. Samtidig er den grasiøs – de lange kvistene vaier nydelig og det hvisler lett i bladene når det blåser. Jovisst er pil et flott alternativ til kornell og andre løvfellende hekkplanter!

15 tanker om “Hekk av pil

 1. Jag var inte klar över att pilen inte sätter rotskudd, men när jag läser är det nästan logiskt eftersom den alltid blir satt av pinnar. Skulle vilja ha en sån hekk, men blir den inte väldig bred?

 2. Plantet for to år siden en alle` med piletrær som nå har vokst seg store. Målet er å få til "kuleformede trær. I fjor laget vi pilehekk av stiklinger, som også har skutt i været. Har nå til vår store ergrelse opptaget skadedyr, det vi si larver og røde flekker på bladene som også krølles og falller av. Er det noe som kan gjøres? Hilsen ivrige piletrær entustiaster.

 3. beklager, beklager – jeg har ikke sett dette spørsmålet før nå. Jeg vet ikke noe særlig om skadedyr på pil, og har selv aldri vært plaget av det. Mitt første råd er å klippe plantene helt ned, og så spa bort det øverste jordlaget rundt plantene sent på høsten og dekke over med god plantejord. Hvis larvene kommer igjen neste år må det åpenbart sprøytes: Kontakt meg, så skal jeg forsøke å finne ut av hva som trengs! 🙂

 4. Mia: En pilhekk blir omtrent så bred som du ønsker at den skal være! Min hekk er plantet i et bed som er ca. 50 cm bredt. Så vokser hekken i høyden, og da brer den seg også utover. Jeg klipper skuddene hver høst, tørker dem, og bruker dem til gjerder og bed-kanter og kurver. Da holder hekken seg ganske smal. Poenget er: En pilhekk blir akkurat sånn som du ønsker at den skal bli!

 5. Hei! Du kan kjøpe pilstiklinger mange steder, f.eks. på klarapil.no eller skovstuenpil.no. Hvis du googler “pilstiklinger” får du opp mange treff.
  Hvis du bor i Oslo-området og ikke skal ha mange hundre stiklinger, kan du komme og klippe her hos meg på Lørenskog 🙂

  • hei, er det mulig og komme til deg for stilkinger i år? jeg tror jeg bor rett i nærheten:)

   • så flott takker, er det riktig tid for og plante nå eller bør jeg vente? Er helt amatør 🙂

   • Jeg er i Portugal, så jeg har ikke helt kontakt med været hjemme. Tror kanskje jeg ville ventet litt. Lurt å gjøre helt klart for å putte stiklingene i jorden: Løsne jorden med greip, evnt spavende, tilsette litt kompost. Hvis du skal ha hekk/ gjerde er det lurt å spavende jorden i hele lengden og ca 50 cm bredde (for enkeltrekke av stiklinger), tilsette kompost (blande godt inn i jorden), og så dekke til med plast eller duk. Da hindrer du at ugress forstyrrer veksten til stiklingene den første tiden. 🙂

 6. Hei! Ja, pilstiklinger er bare pilkvister som settes i jorden. Det vanligste er å bruke kvister på ca 30 centimeter, fjerne de nederste bladene, og sette minst halvparten av lengden ned i jorden. viktig å vanne godt de første ukene, så nye røtter blir godt etablert. hvis du skal plante hekk anbefaler jeg å grave en grunn (ca 20 cm) grøft og fylle den med ny jord før stiklingene settes: Da får plantene like vekstvilkår, og hekken blir jevn og fin.

 7. Vi har en godt etablert pilehekk som er blitt for omfangsrik i løvverket. klippes i jan og aug. sept. Lurer på et grep for å redusere omfanget av løvverket..

  Lurer på om det er et grep å ta en drastisk nedskjæring, og hvor langt ned vi egentlig kan klippe den?

  • Jeg ville skåret en tredjedel eller halvparten av hovedstammene helt ned til bakken i første omgang, og sett hvordan det ble. Antakelig vil dere ønske å skjære resten helt ned det følgende året, men det er bl.a. litt avhengig av pilsorten. Man trenger i hvertfall ikke være redd for å beskjære pil for kraftig – men det er lurt å huske på at den vil skyte nye skudd fra skjærepunktet. Derfor kan det være lurt å begrense beskjæringen til en gang i året! ellers risikerer man at det blir altfor mange skudd og for mye løvverk. Lykke til!

  • Den kan godt klippes helt ned! Selv pleier jeg å klippe ca halvparten av stammene helt ned, og resten omtrent 1 meter over bakken. Da blir hekken fyldig og fin. To-tre år senere kutter jeg de “høye” skuddene helt nede ved bakken, og lar de “nye” få beholde litt høyde. Men du kan godt kutte alt hwlt ned: Pil har en utrolig vekstkraft og vil vokse seg til god høyde på bare en sesong.

Legg inn en kommentar