Skvallerkålen spirer!

Nå spirer skvallerkålen! Det betyr at jeg er nesten selvforsynt med salat i flere uker fremover! Unge blader av skvallerkål (Aegopodium Podagraria) smaker fantastisk – den er helt på høyden med f.eks. dyr ruccola-salat! Og så er den stapppfull av C-vitaminer og mineraler. Dessuten: Når man bruker ferske planter får man mat som inneholder alle de gode næringsstoffene som ellers ofte går tapt eller reduseres ved pakking, transport og lagring.

Legg merke til de yngste spirene, de med mørkegrønn farge som ikke helt har foldet seg ut. 
De smaker aller best!

Skvallerkål er flott å bruke både i supper og stuinger. Men, hvis vi skal være ærlige: Hvor ofte lager vi supper og stuinger til middag?  Istedenfor å bringe videre oppskrifter på skvallerkålstuing vil jeg skrive litt om hvordan planten lettvint kan bli en velsmakende og næringsrik del av hverdagshusholdningen:

Som salat:
Alene, eller sammen med andre salatsorter eller tidlige hageplanter (brennesle, løvetann) – eller blandet sammen med “kjøpesalat”, for å gi salatbollen mere smak. Skvallerkål og issalat er en nydelig kombinasjon! Men til hverdags bruker jeg skvallerkål alene, og lager gjerne en enkel dressing med balsamico eddik, litt sukker (eller stevia) og litt salt.  Jeg synes ikke oljedressinger fungerer så godt til skvallerkål.

Som pålegg:
Bland like deler yoghurt naturell og cottage cheese. Finhakk en neve skvallerkål og rør inn. La stå og trekke litt i kjøleskapet – og du har en velsmakende urteost!  Jeg synes det er godt med litt havsalt eller hvitløksalt til. Med kvernet pepper og en anelse cumin blir smaken helt annerledes. Like deler skvallerkål og gressløk (som også spirer nå) smaker også deilig. Veldig godt på toast!

Som krydder:
I marinader, i dressinger, på stuede, bakte, gratinerte og stekte poteter, over kokte grønnsaksblandinger – og  til fisk, særlig fet eller gravet/røkt:.  Både i bernaise og hollandaise-saus er en blanding av like deler persille, løvetannblader og skvallerkål en spennende variasjon!  I omeletter og eggerøre er det kjempegodt å bruke like deler gressløk og skvallerkål.

Som te, saft, urtevann:
La en kjele eller mugge med oppklipte skvallerkålblader trekke i vann (kaldt eller lunkent) i noen timer, gjerne sammen med etpar sitronbåter og litt honning. Nydelig leskedrikk, både kald og varm!  Rent uttrekk (uten sitron og honning) er et deilig hudvann og et godt øyenkompress for “slitne” øyne: Legg bomullsdotter dyppet i skvallerkåluttrekk på øyenlokkene,  len deg tilbake og slapp av og la kompressene virke i 10-15 minutter.

Jeg anbefaler ikke å helle kokende vann over plantedelene – rett og slett fordi da mister den mye av C-vitamininnholdet. Det er bedre å bruke lunkent vann, og la planten trekke lenge i vannet – gjerne natten over. Eller koke opp vann og la det avkjøles til ca. 70 grader før det helles over.

Til dyr:
Både katter og hunder kan være “vårslappe”, akkurat som oss mennesker. Som oftest trenger de et lite ekstratilskudd av mineraler og vitaminer etter en lang vinter. Jeg drysser oppklipte skvallerkålblader over maten til både kattene og Baltus (Golden Retriever) fra tidlig vår. Ikke så mye: Omtrent samme mengde som sukker på grøt. Etterhvert som nye planter spirer og vokser til, blander jeg dem også inn i dietten.

Som medisin:
Jeg tørker store mengder skvallerkål (blader, stilk og rot) hver høst, og bruker som te mot revmatiske plager. Plantens latinske navn (podagraria) forteller at den har vært brukt mot gikt og revmatisme fra gammel tid.
Men akkurat nå vil vi ikke tenke på høsten eller gikta: Nå vil vi spise skvallerkålen vår fersk!

8 tanker om “Skvallerkålen spirer!

  1. Mange fine råd her, Nina! Har ikke kommet dithen at jeg spiser den ennå, er altfor irritert på denne veksten…vil bare DREPE den..grrr – har MASSE! VE

  2. Oi!! 😀 kom på nå at det har jeg funnet flere plasser i hagen her forleden!! 🙂 arti!!! Mannen i heimen er ute på kurs i permagrønnsaker, så denne oppdagelsen vil glede han :))mvh ny følgerAnn Kristin/nordmøre

  3. så flott! en liten detalj: Smaken på skvallerkål varierer fenomenalt mye – det har antakelig med vokseplass (sol/vann/næring) å gjøre. Men det betyr at mange smaker på et skudd og synes det smaker helt skrekkelig – og er ikke klar over at planten kanskje smaker helt annerledes bare noen meter lenger bort…. Så hvis mannen din ikke liker smaken av skvallerkål sånn i første omgang, så kan du jo antyde at han bør smake på naboens… 🙂

  4. Takk for bloggen, så flink du er. Nå har jeg lagd meg første juice av skvallerkål og grønt eple, ikke akkurat god smak, men interessant…prøv det selv…

  5. Det skal jeg prøve – takk for tipset, og for hyggelige ord! Denne uken lagde jeg juice av skvallerkål og grapefrukt – søtet med honning synes jeg den ble innmari god! 🙂

  6. Hei!
    Jeg luer rett og slett på hvordan man oppbevarer skvallerkålen – både den ferske og den tørkede. Kan ferske blader fryses?

  7. Har i dag spist mitt første måltid med Svallerkål, og fikk til og med familien til å spise den. Vi hadde den i hvitsaus, og mannen min mente at heretter skulle vi ALDRI ha spinat mer – kun Skvallerkål. Skvallerkålen kan skylles, slynges og oppbevares i kjøleskap i plast noen dager, men den kan også fryses fersk så man har utover vinteren 😉 Og til de som bare irriterer seg over den: IF YOU CAN´T BEAT THEM, EAT THEM 🙂

Legg inn en kommentar