Løk som aldri kom i jorden

En hårdnakket lungebetennelse har forhindret meg fra å hageblogge en stund. Og ettersom det går mot november, blir det jo forsåvidt stadig mindre hagestoff å skrive om: De fleste av oss er vel opptatt av å “stenge” hagene våre for vinteren nå.

Noe av det jeg liker best å gjøre om høsten er å ta vare på hageredskapene mine. Jeg rengjør skaft og treverk med grønnsåpe, pusser med sandpapir, bruker bivoks på treverk og rustfjerner på metall, sliper og pusser og kvesser og “tar vare på”. Det føles meningsfylt og gir tid og rom for takknemlighet og ettertanke. Samtidig er det en god følelse å bruke tid til å vedlikeholde og ta vare på, i en hverdag hvor det å “forbruke” er regelen…….

Oppbevaring av løk
Jeg er ikke ferdig med å sette høstløk. Fortsatt har jeg løk liggende i nett, innkjøpt fra Nederland – og på tirsdag reiser jeg bort for en måned, så jeg rekker antakelig ikke å plante resten. Da må jeg forsøke å oppbevare disse løkene sånn at jeg kan plante dem neste år. Stikkordene er: Tørt, mørkt og kjølig. Og så er det viktig å minne om at løkene trenger ikke oppbevares lenger enn til våren: Man bør absolutt plante “overskuddslageret” av høstløk til våren – løkene trives best i jord! (Men de vil nok ikke blomstre før til neste vår).

Jeg oppbevarer mine løk i trådkurver fylt med løv, i isoporkasser (fiskekasser), i pappkasser foret med aviser eller gamle håndklær, og inntullet i gamle t-skjorter – alt sammen i garasjen eller i en uisolert utebod.

Husk at høstløk (tulipaner, narcisser, krokus, liljer, snøklokker osv) er løk som tåler frost. Vi putter dem i jorden om høsten, og noen uker senere kommer frost og tæle og løkene blir dypfryst! Men for at de skal bevare vekstkraften må de ikke tørke ut – og derfor bør det ikke blir altfor kaldt når de lagres “uten jord”.

3 tanker om “Løk som aldri kom i jorden

  1. Mange fine tips å ta med seg videre her! Takk for at du deler med oss. Jeg er nok ikke så flink til å stelle med hageredskaper annet enn å sørge for at de er noenlunde rene! Georginene er gravd opp og tørket litt, og ligger nå i boden i kjelleren, og høstløkene er kommet i jorden!Ønsker deg en fin tur! Blomsterløkene holder seg nok til neste vår =)

  2. Kommer tid, kommer råd – det er så herlig å lese dine jordnære innlegg, Nina 🙂 Akkurat nå styrer jeg med mine løker, men jeg skjønner jo at det samme gjelder for dem: kommer tid, kommer råd. I fjor fulgte jeg din "oppskrift" med stor suksess.Ønsker deg god bedring og god reise og god pussel med hageredskapene! Ja, det er godt å stelle med sånt 🙂

  3. Det er sikkert kjempekoselig å ha sin egen hage. Jeg bruker hagen til foreldrene mine om sommeren til å få litt utløp for mine "gartnerlyster" men er jo veldig kjipt å ikke være der om høsten og våren så blir ikke gjort like masse som jeg har lyst til.

Legg inn en kommentar