Valurt: Sort gull fra hagen!

Valurt (Symphytum officinale) er en omstridt plante i urtemedisinen. Men i hagebruket er den gull verdt! Den kommer opp med stor bladmasse tidlig om våren, og kan brukes til jorddekke lenge før vi har annet grønt materiale tilgjengelig. Nå om høsten kan det fort bli for mye av den: Den dukker opp overalt!  Og er ikke lett å få opp: Roten er kjempestor og sitter godt fast. symphytum officinale, comfrey, valurt_1024

Men hele planten er utrolig næringsrik, og en selvfølgelig ingrediens i ugressvann/gjødselvann gjennom hele sesongen. Og nå, når det lakker mot høst, får denne utrolig livskraftige planten enda en anvendelse: Jeg lager flytende plantenæring ved å presse plantedelene sammen. Da dannes det om litt en mørk, gylden væske som er gull verdt for stueplantene våre gjennom hele vinteren, for småplantene som vokser opp når vi sår grønnsaker og sommerblomster inne til vinteren – og for terrasse-, potte-, og drivhusplanter gjennom hele neste sesong.

Prosessen er enkel: Jeg brekker og trykker og “knørver” sammen blader, blomster, stilker og røtter og trykker dem sammen så tett jeg kan i en beholder. Når beholderen er stappfull legger jeg enda et stort lass på toppen. Så legger jeg en tung plate oppå – jeg bruker gjerne en skiferhelle el.l. Oppå den setter jeg enda en bøtte, fyllt med “tunge greier”: Stein og/eller vann.

Huff, så dårlige disse bildene ble! Til venstre er bøtten fyllt helt opp med valurt. I midten har jeg lagt en skiferhelle oppå valurten, og satt en tung bøtte med stein oppå. Til høyre har jeg fylt den ferdige valurtgjødselen fra i fjor over på en kanne og en karaffel. Karaffelen har jeg stående mellom potteplantene: Den er helt luktfri, og er den tilgjengelig når jeg ser at en plante trenger “litt ekstra”. Kannen setter jeg på planterommet: Den blir god å ha når spirene (forhåpentlig) dukker opp i potter og brett utpå senvinteren.

IMG_3303

4 tanker om “Valurt: Sort gull fra hagen!

  1. Flott artikkel. Etpar spørsmål: Siler du vekk plantematerialet etterhvert? Eller går det i oppløsning? Og bruker du det ufortynnet på potteplanter, eller tynner du ut med vann, evt. i hvilket forhold? 🙂

    • Hei, Anne! Veldig hyggelig at du liker artikkelen om valurt! Jeg siler vekk plantematerialet etter to-tre uker, og legger det enten i komposten eller f.eks. rundt tomatplantene eller rosene. Og jeg tynner absolutt ut med vann, både til bruk i bed og potter. Hvor mye er litt avhengig av hva jeg gjødsler med i tillegg: Ofte blander jeg valurtvann, brenneslevann og gjødselvann laget på blandet ugress – da bruker jeg kanskje tilsammen 2 dl av dette til en liter vann. Men hvis tomatene eller rosene hangler og trenger en skikkelig “boost” vanner jeg med 50/50 valurtvann og vann. Helt generelt tror jeg det er bedre å vanne ofte med godt fortynnet gjødselvann, enn sjeldent med konsentrert vann. Håper det var hjelpsomt? God “haging”! 😄

  2. Du putter ikke noe vann i bøtten? Kommer væsken av ren forråtnelse? Så spennende at det blir luktfritt. Vasker du vekk jord fra røttene, eller er det helt greit med litt jord?

Legg inn en kommentar