Høst?

Det er høst i luften! Jeg må skynde meg å rydde plass i veksthuset til de tomat- og agurkplantene som står ute – de tåler definitivt ikke nattetemperaturer under 10 grader, og det tror jeg snart vi får!

Jordbærene er ferdige for i år. Men jammen hadde vi glede av dem i over en måned! Nå gjenstår å plante utløpere og småplanter i potter, så jeg kan utvide dyrkingsfeltet med jordbær neste år. Jeg dytter småplantene opp i en potte med vanlig plantejord og kutter over utløperen – og lar pottene stå ute i vinter.

Solbærene har jeg høstet. Vi er ikke så veldig syltetøy-spisende her i huset, så jeg bruker nesten ikke tid på å lage syltetøy. Isteden safter og fryser jeg bærene: 10 liter (en bøtte) solbær ble 6 liter ren råsaft. Den heller jeg på flasker og i isbitposer og putter i fryseren – og har fantastisk råvare til både saft, dessertsaus og forkjølelsesmedisin.

I år dyttet jeg litt peppermynteblader og noen rosmarinkvister på toppen av bærene i saftekjelen: Det ga et lite stenk av frisk og oppkvikkende smak og duft til bærsaften.

Svartsurbærene (Aronia) er ikke helt modne enda. Bringebær spiser vi fortsatt – der får vi aldri nok til å fryse eller sylte…. de smaker simpelthen for godt rett fra busken!
Stikkelsbærene er en skuffelse i år: Lite bær, og bærene har lite sødme. Er det alt regnet tro? Eller lav temperatur?

Det regner, og jeg kjenner at jeg blir litt “moll-stemt”: Sommeren kom liksom aldri skikkelig i gang, og nå går det mot høst og vinter.

Allikevel blir jeg imponert og takknemlig over hva hagens grøde gir meg: Masse squash og gresskar, mange kilo med sukkererter, en solid avling rosenkål (mer enn nok til nyttårskalkunen!), blomkålen er kjempefin (!), mye god stangselleri, poteter nok til hele vinteren – hvis jeg kan finne et godt lagringsted, masse tomater (som jeg tørker og legger i olje), kålroten og spisskålen er flott, rødbetene er mye finere i år enn i fjor, løken som jeg sådde tidlig og plantet ut som småplanter gir god avling og smaker himmelsk – og merkelig nok, med så mye regn: Masse gulrøtter! Jeg tørker og hermetiserer og forveller og fryser.

Vi har invitert venner til “høstakkefest” og lager en meny basert på hagens og skogens grøde og gaver: Suppe på gulrot, jordskokk og traktkantareller; stekt ørret med nypoteter, sukkererter og spisskål; dessert basert på epler, søtkirsebær, rips, krekling, mynte og hjemmelaget vaniljekrem.

Og så sanker jeg råvarer til høstens og vinterens husapotek: Ryllik, solbærblader, kveke, kjerringrokk, skvallerkål, nesle, aronia, pepperrot, burot, løvetannblader, rødkløver, reinfann, pil, nyper…..

6 tanker om “Høst?

  1. Her var det mykje godt av markens grøde. Skal love det er fullt i spiskammerset ditt når vinteren set inn. Som vanelg har vi hatt mykje regn her i vest, og det veks seg over alle bredder, men alt kjem litt seinare enn vanleg. Tomatane er såvidt igang med å modnast, så eg må nok inn med litt varme i drivhuset dersom det vert kaldt om netene framover.

  2. Else: Jeg "jakter" stadig på tomatsorter som tåler å stå ute gjennom en norsk sommer, og som "liker" å flyttes inn i drivhuset sånn omtrent nå. I år har jeg flere planter av sorten 'Garden Girl': Avlingen har ikke vært så veldig imponerende, men den har tålt noen kalde netter ute og fortsetter å blomstre…….Nå har jeg flyttet fire potter inn i drivhuset og er spent på å se hvordan planten "takler" overgangen.

  3. Ja, det er mye å være takknemlig for og mye å undre seg over! Og så er det kanskje riktig å revurdere litt ressursbruk – i alle fall for min egen del: Jeg vet ikke hvor mange timer jeg har brukt i vinter til å vurdere ulike måter å få til tilfredstillende vanning i kjøkkenhagen og i urtebedene: Jeg visste vi kom til å være bortreist i minst tre uker, og jeg har tegnet og skisset opp og beregnet vanntrykk og vannmengder ved bruk av ulike systemer……. Og så ble det ikke nødvendig med vanning i det hele tatt! 🙂

  4. Hei Nina, flott side du har. Jeg har spørsmål om tørking av peppermynte. Min peppermynte har startet å blomstre. Skal disse med i te blandingen eller skal jeg klippe dem vekk? Hva med stilken? Jeg drikker masse peppermyntete hver dag, men har en gang hørt at den ikke skal trekke for lenge? Dette ble mange spørsmål:)Hilsen Katinka

  5. Hei, Katinka! Hyggelig at du liker bloggen min! Både blomst og stilk av peppermynte (og andre mynter) inneholder de samme virkestoffene som bladene, så om man vil bruke dem er mer en smakssak: Selv synes jeg ofte stilken blir litt stiv og vanskelig å knuse etter tørking, så jeg bruker sjelden stilken til te. Derimot putter jeg innimellom hele, ferske peppermyntestilker oppi flasker med ren saft fra aronia, rips og solbær og lar dem trekke i noen dager eller uker. Blomstene er jo veldig dekorative, og holder fargen godt når de tørkes. De er fine å bruke til pynt på desserter og kaker – gjerne sammen med f.eks. kronblader fra ringblomst. Men de kan utmerket godt brukes til te også! Ett bruksområde til: Både oppklipte stilker og blomster gir deilig duft i huset hvis de brukes i en aromabrenner.

Legg inn en kommentar