Botanisk Hage i Washington DC

Den botaniske hagen her i Washington ligger like ved Kongressen, og er slett ingen “lokal hage”, men bærer det stolte navnet “United States Botanical Garden” – intet mindre. Den inneholder over 60.000 planter, derav mange nytteplanter og historiske planter.  Kanskje aller mest interessant, sett fra mitt ståsted, er at størstedelen av hagen drives uten bruk av kjemiske sprøytemidler.

Denne gangen konsentrerte jeg meg om rosehagen, simpelthen fordi den er på sitt aller vakreste nå. Den er ikke så stor, men inneholder en interessant samling robuste roser – selvom alle nok ikke er hardføre i Norge.

Et lite glimt fra rosehagen: 

Siden de ikke sprøyter rosene, legger de vekt på samplanting – dvs. at de bruker bunndekkere og “companion plants” (naboplanter) som har som funksjon å avskrekke skadedyr og forebygge sykdommer (f.eks. sopp).  Derfor er det nesten like interessant å legge merke til hvilke planter de har valgt som “naboplanter”, som å beundre rosene – nettopp fordi disse valgene ikke bare er basert på estetikk, men absolutt for å fremme plantehelse!  

To planteslekter går igjen:  Artemisia og Thymus.  Av hjemlige planter i artemisia-slekten finner vi både burot, malurt og reinfann – for å nevne noen viltvoksende arter. Jeg har lenge brukt uttrekk fra disse plantene som sprøytevann, både på roser og andre vekster. Samplantingen i rosehagen her i Washington forteller at jeg er på rett spor!

Her har vi buskrosen Rosa “Ausreef” sammen med sandmalurt, Artemisia stellariana
 
Det er også interessant å se at de bruker bunndekkeplanter i langt større utstrekning enn det som er vanlig i rosesamlinger og rosebed. Timian-sorter går igjen, men også sedum.  Mange steder er det gjordt nokså dristige plantevalg – i alle fall etter min smak.  Men jammen fungerer det godt!
Gule roser og sitrontimian lyser godt opp!
En annen uvanlig, men utrolig vellykket, samplanting er rose buskroser og bronsefarget heuchera, sammen med litt friskt grønn oregano. Lekkert! 
Her er det Rosa floribunda “Grüss an Aachen” som har selskap av Heuchera ‘Obsidian’.  


Salvie brukes også for å gjøre plantene motstandsdyktige mot sykdommer og for å avskrekke skadedyr. Og jammen kan det være dekorativt!
Her er det brukt broketbladet salvie sammen med hvite buskroser – 
snakk om godt alternativ til sprøyting!:
Jeg har mange flere bilder (og mye mer jeg har lyst til å skrive om) både fra botanisk hage og fra arboretet her i Washington. Men nå må jeg pakke og komme meg på flyplassen – og håpe at askeskyene holder seg unna. Mer blogging i løpet av etpar dager!

En tanke om “Botanisk Hage i Washington DC

Legg inn en kommentar