Noen kommer, noen går

…heter det i en gammel vuggevise. Akkurat nå hadde det kanskje vært riktigere å synge “Noen reiser, noen blir”.

Det handler selvfølgelig om småfuglene våre.

I fjor kom jeg på å bruke frukt-og bærmassen som blir til overs etter safting til fuglemat. Sist vinter eksperimenterte jeg med forskjellige måter å “tilberede” denne fuglematen på: Ulike blandinger med frø og brødsmuler og havregryn og fett. En konklusjon var åpenbar: Fuglene elsket alt sammen! De rørte ikke de ferdigkjøpte meisbollene, men kastet seg over den hjemmelagede maten i store flokker.

Så i høst eksperimenterer jeg videre: Rører havregryn inn i fruktmassen før tørking, tilsetter oljer og frø – jeg merker at å lage fuglemat for vinteren gjør meg utrolig glad! Det er på samme tid aldeles unødvendig og dermed en luksus å bruke tid på, og allikevel føles det både meningsfyllt og nyttig og dessuten er det gøy!  En riktig overskuddsaktivitet!

Safting er en flott måte å benytte eplehøsten på. Det som blir til overs gir fantastisk råmateriale til fuglemat: Jeg tørker fruktmassen i ovnen og brekker den opp i store stykker.

 image

2 tanker om “Noen kommer, noen går

  1. Hei Nina, så inspirerende lesning! Småfuglene har begynt å lande på min veranda også, og jeg lurer på om de venter på mat fra meg snart… Når jeg leser hva du gjør, tenker jeg at avfallet etter at jeg har laget min deilige grønnsaks/fruktjuice jo også må egne seg ypperlig? jeg skal jammen prøve imorgen.
    Altså jeg skal blande inn havregryn/frø etc i fruktmassen og tørke det. På 100 grader? 50? Vil de like mitt skrell, som inneholder både ingefærrot, selleri, agurk og av og til gulerot og rødbetskall, tror du?
    Oppbevarer du det tørt, da, til du kan lage meisebollene? Jeg har liten lagringsplass, så for meg oppbevares meisebollene i kjøleskap til de skal brukes. Lager dermed ikke så mange av gangen.
    Enig med deg, dette gir sånn glede! Takk for det du sprer av kunnskap og triks 😉

  2. Hei, Julie! Takk for hyggelig kommentar! Jeg er sikker på at fuglene liker overskuddet fra juicepressing. Havregryn, kruska, brødsmuler, sammalt mel og ikke minst frø fra planter både i hagen og ute i naturen bidrar til å gjøre næringen mer mangfoldig. Det går på noen minutter å raspe av et kilo frø fra etpar høymoler akkurat nå. Det er helt fint å bruke f.eks. grønnsaksrester ferskt, bare helle fett over i en beholder (f.eks. melkekartong). Nåt jeg tørker deler av fruktmassen er det simpelthen fordi jeg har så store mengder at jeg ikke rekker å lage alt til fuglemat nå. I likhet med deg har jeg begrenset lagringsplass, men tørket frukt- og bærmasse kan jo oppbevares over alt. Jeg fyller gjerne et par små plastkasser (med lokk) fra Ikea, og setter i garasjen eller uteboden. Så kan jeg lage fuglemat i ro og mak utover vinteren. I ovnen tørker jeg med varmluft på ca 100 grader. I sopptørke på full varme. Kos deg!

Legg inn en kommentar