To mål større hage!

Vel – overskriften lyver litt (som alle overskrifter) – men omsider ser det ut til at grunnen har sluttet å synke på den delen av tomten som ligger nord for huset, og dermed kan vi faktisk starte å planere og “ordne”!

Det er på høy tid. Da vi flyttet inn her var den nordre delen av tomten naturtomt, med en dyp kløft med vegetasjon på begge sider og en bekk i bunnen av kløften. Da ny skole skulle bygges ble veien langs vår nordgrense hevet med flere meter, slik at kløften ble enda dypere og brattere – og vanskeligere tilgjengelig og med masse mere mygg….. Så vi takket ja til et tilbud fra kommunen om å fylle opp kløften, og planere ut. Det ble en katastrofe: Fyllmassen viste seg i ettertid å inneholde masse plast og kjemikalier – og entreprenøren hadde åpenbart aldri hørt om drenering. Det har ikke vært mulig å få til noen permanent beplantning her: Grunnen har sunket ned og inn med 30-50 centimeter i året.  På store områder har dessuten alt jeg har plantet og sådd dødd pga. kjemikalier og gift i jorden.

Nå har det gått 10 år siden gjenfyllingen, og vi tror innsynkingen har stanset. Dessuten tror vi at vi har gravd opp det meste av plast og søppel, og at kjemikaliene stort sett er borte. Jeg har sådd ettårige planter litt sånt “rundt forbi” de siste årene for å teste jorden, og nå ser det lovende ut.

Så nå er vi igang! Med store planer! (Det er jo som oftest ikke planer det er mangel på…..). Her skal bli urtehage i en halvsirkel på et platå, omkranset av hekk av aronia og rogn – og “skjermet” helt nederst med en hekk av løpstikke. Mye mer frukt og bær – og to arealer avsatt til kjøkkenhage. Opptil flere skråninger,  hvorav minst en skal bli et steinbed med aromatiske urter. En bålplass med faste sitteplasser skal anlegges, og så må jeg lage en planteplan for et bed som allerede er anlagt under en gammel syrin: Kjempestort, i U-form, med masse vann fra en lekk takrenne og hovedsaklig i skygge……. En spennende utfordring!

Urtehagen skal anlegges på den lille “høyden” hvor grantreet står. Her skal jeg fylle opp, sånn at når man kommer gående rundt hushjørnet på bildet havner man midt inni en “urteverden”: En halvmåneformet beplantning med tett hekk rundt.

Nedenfor urtehagen har jeg plass til en liten kjøkkenhage, og mye frukt og bær. Her har grunnen sunket ganske mye, så det blir en stor jobb å fylle ut og planere.

Langs grensen i nordøst har vi store ambisjoner: En bålplass – godt integrert med skogstomten ved siden av; En stor kjøkkenhage , og en hyggelig sitteplass. Det krever bare litt arbeid……


…og her er min sønn Øyvind i gang, i leid minigraver. Graveren er leid inn for to uker. Men neste søndag reiser Øyvind på ferie, og jeg må både grave og planere alene…… Er litt spent på hvor effektivt det blir! Forhåpentlig greier jeg å moblisere noen gode hjelpere. 

På øst-, sør- og vestsiden av huset er vi ferdige med anleggsvirksomheten. Der består arbeidet nå i vedlikehold, og det vi har fått til av “anlegg” inviterer til kreativitet når det kommer til utnyttelse og beplantning.  Det skal bli veldig godt å få på plass struktur og “rammeverk” på resten av tomten også!

Det har tatt lang tid og krevet mye arbeid, men her på forsiden av huset er vi liksom “ferdige”- i alle fall for en stund……

8 tanker om “To mål større hage!

 1. Nydelig hage på forsiden av huset- og lykke til med prosjektet. Jeg synes det er artig å se at andre har større prosjekt enn meg. Alle oier seg over mine planer og tenker bare på alt arbeidet som må til.Hagearbeid er kosearbeid.

 2. Skal si du har planene klare, og så pent det kommer til å bli når det blir ferdig. Håper du får hjelp til tungarbeidet i alle fall, så kan du kose deg med planting og såing seinere! Og så bra at det ble stell på den skråningen til slutt!Ønsker deg en god helg!

 3. Hei Hageflekken,
  Hva hjelper mot soleksem? Jeg vasker meg med et avkok/te av ryllikk og burot og smører på jogurt, men det vil ikke gi seg. Hva sier du til om jeg føyer til smal groblad (plantago lanceolata) til teblandingen? Andre forslag? hilsen
  Kristina

  • Hei, Kristina!
   Jeg tror du skal droppe ryllik i avkoket ditt: Den inneholder et stoff som kan gjøre huden din mer sensitiv for sol – og det er vel det motsatte av det du vil oppnå. Burotavkok kan du fortsette med hvis utslettet ditt er betent – ellers ser jeg ikke vitsen med det. Yoghurt er lindrende og kjølende, og kan være en god hjelp når eksem plutselig “blomstrer opp” – men du bruker vel ikke yoghurt i et avkok?
   Groblad er fint hvis eksemen din er blødende, og huden så infisert at den nesten ser ut som kjøttdeig.

   Hvis soleksemen din er litt mindre dramatisk enn kjøttdeig-varianten ville jeg vurdere ringblomst (Calendula offisinalis), Kamille (Chamomilla recutita), Kjerringrokk (Equisetum arvense) og stemorsblomst (Viola tricolor). Alle disse urtene virker styrkende på huden (spesielt på bindevevet) og er sårlægende. I tillegg ville jeg tenkt i retning av planter som inneholder antihistaminer og cortison-lignende stoffer – men da er vi over på forebygging.
   Jeg er på ferie akkurat nå, og har ikke tilgang til mine bøker og notater – som jeg er helt avhengig av for å kunne gi bedre råd enn det jeg har skrevet her – men jeg håper dette svaret kan være et utgangspunkt for å søke videre.
   Nina

 4. Hei, jeg lurer på om du kjørte mini graveren selv? Og i tilfelle, var det vanskelig? Jeg kunne trengt litt maskin hjelp selv….. men har ikke turt å leie graver ennå.

  Nydelig hage du har, og jeg koser meg veldig med å lese gjennom alle dine blog innlegg 🙂

 5. Joda, jeg kjørte minigraver selv! Det er kjempegøy!!! Selvfølgelig plundret jeg litt i starten, men det tok ikke så lang tid å få skikkelig dreis på det 🙂 Anbefales!

Legg inn en kommentar