Roser uten sprøyting

Washington DC:
Her i USAs hovedstad forsøker jeg alltid å få tid til et besøk i “The National Botanical Garden”. Den ligger ved foten av trappene opp til Capitol Hill, og ble i sin tid laget av en tverrpolitisk gruppe senatorer for å ta vare på nordamerikanske nytteplanter. (Tenk om en tverrpolitisk gruppe av våre stortingsrepresentanter kunne gjøre det samme i Spikersuppa eller på Tullinløkka!)

Selve hagen er ganske liten, og en vesentlig del av den er en rosehage plantet i renessansestil. Det spennende med akkurat denne rosehagen er at rosene dyrkes uten sprøytemidler eller kunstgjødsel, og med utstrakt bruk av bunndekkende planter som avskrekker skadeinnsekter.  Mange planter i myntefamilien anbefales ofte brukt i samplanting med roser – og det gjøres også her:

Her har te-rosen ‘Manou Meilland’ fått selskap av Calamintha nepeta ‘Blue Cloud’. Praktisk, lekkert – og når det samtidig gir god plantehelse er det ingen grunn til å ikke kopiere ideen……

Selvom det er mange “mynter” i rosehagen, er det enda flere planter fra Artemisia-slekten. Og det er spennende, fordi det gir inspirasjon til å eksperimentere videre med villplanter som burot og reinfann brukt som sprøytemiddel mot skadedyr! Både burot og reinfann tilhører artemisia-slekten, de er viltvoksende og finnes overalt – og jeg har selv brukt dem som gratis og effektivt plantevernmiddel i mange år.

Vi ønsker vel ikke å plante inn verken burot eller reinfann i rosebedet. Men det finnes bl.a. mange flotte malurt-sorter (fortsatt er vi i artemisia-slekten) som er nydelige sammen med roser – og som antakelig har de samme egenskapene når det gjelder å holde skadeinnsekter borte. Særlig de sortene som har hvite, grå og sølvskimrende blader er lekre!

Her har Auston-rosen ‘AUSmum’ fått selskap av Artemisia stellariana ‘Silver Brocade’. Det finnes mange andre artemisia-sorter som også “kler” rosene våre.

Vakre, robuste bunndekkere som avskrekker skadeinnsekter, bidrar til bedre plantehelse og dessuten fremhever rosenes skjønnhet – det må vel kunne konkurrere med et hvilket som helst Kinder-egg?
Jeg skriver dette mens jeg venter på flyet hjem fra USA. Har vært borte i halvannen uke. Og selv om jeg elsker å reise og har hatt en alle tiders tur, kjenner jeg at jeg er hoppende forventningsfull og veldig klar for å komme hjem til hagen og se hva som har skjedd mens jeg har vært borte. Hva blomstrer? Hva spirer? Har noen av de plantene jeg flyttet ut før jeg dro bukket under for frostnettene som har vært? Om noen timer får jeg svarene……..

4 tanker om “Roser uten sprøyting

  1. Takk for nyttig innlegg, eg må nok skaffe meg noken frø til artemesia. Eg har roser både i blandingsbed og eit reint rosebed. Der har eg ikkje bunndekke, men eg tykkjer det ser litt traurig ut om våren før rosene veks seg til, så eit dekke med planter mellom rosene som både er til pryd og nytte det vil eg prøve. Eg har nemleg ikkje lyst på andre blomstrande planter mellom dei. Eg har ikkje vore mykje plaga av andre skadedyr enn lus den vert mat for fuglar og marihøner, resten tek eg mellom fingrane. Eg kan godt forstå at du gler deg til å kome heim til hagen og det som veks.

  2. Takk for inspirerende innlegg.Har plantet Lanvendel og Isop rundt mine roser, men må nok se på artemesia.Ha en fortsatt fin søndag :O)

  3. Dette var nyttige tips, og det ser flott ut. Du har en fin blogg! Jeg kom over den når jeg så på tulipaner her en dag. Jeg ble så glad når jeg leste innleggene dine, her var det mye kunnskap som jeg kunne lære av.

Legg inn en kommentar