Når plantene får spisevegring

De tidlige tomatplantene mine har fått en tøff start: For mye vann, for mye lys, og for lav temperatur…..

Det gir et godt utgangspunkt for å reflektere litt rundt temaet “plantenæring”.  Vi har lett for å tenke at hvis vi bare tilfører riktig mengde gjødsel får vi flotte planter. Og hvis noe går galt tenker vi ofte at vi har gjødslet for lite – eller på feil tidspunkt.

Det er viktig å huske på at tilgang til næringstoffer er noe annet enn opptak av næringstoffer. Det er fullt mulig for en plante å “sulte ihjel” selvom jorden den er plantet i er full av næring. Vi kan sammenligne med personer med spiseforstyrrelser: Det er jo ikke tilgangen på mat som er problemet…. En av hovedinnvendingene mot kunstgjødsel er nettopp dette: Kunstgjødsel er næring som gis i en form som planten ta opp. Det gir i verste fall bulemiske planter – og i beste fall “bare” dårlig jord…….

I plantedyrking kommer vi stadig tilbake til de tre faktorene vann, lys og temperatur. Det er disse faktorene som avgjør plantens næringsopptak og dermed livskraft. En fjerde faktor er surhetsgraden i jorden. Plantejorden kan være stappfull av næringstoffer, men hvis pH’en er for høy eller for lav vil plantene allikevel ikke kunne nyttigjøre seg den næringen som finnes.

I potten til venstre har to frø (av fire) av sorten ‘Gardener’s Delight’ spirt opp. Til tross for elendige forhold er småplantene forholdsvis robuste og viser ikke tegn til næringsmangel. I potten til høyre har tre frø (av fire) av sorten ‘Outdoor Girl’ spirt. De har vokst raskere enn ‘Gardener’s Delight’, men bærer samtidig tydlig preg av næringsmangel: Bladflaten har store felt med ujevn grønnfarge. For mye vann og lys og for lav temperatur har gjort det vanskelig for plantene å ta opp næringstoffer fra jorden. Vi kan godt si at dårlige forhold gir planter med spisevegring!

Akkurat disse tomatplantene har hatt nøyaktig like forhold. Jeg sådde dem i litt for tørr jord, og derfor vannet jeg pottene rikelig – og tenkte at de kunne stå og trekke vann en stund og så skulle jeg flytte dem. Samtidig sviktet tidsbryteren til lysrørene i planterommet. I tillegg ble det (midlertidig) mildt ute, så jeg slo av varmen. Så gikk jeg til sengs med leddbetennelser og influensa…….Plantene har altså stått i vann, med lys hele døgnet og i lav temperatur i mange døgn.

Da er det interessant å legge merke til at den mest “robuste” sorten, ‘Outdoor Girl’, er den som åpenbart lider av næringsmangel (gule flekker på bladene). Mens drivhus-sorten ‘Gardener’s Delight’ tilsynelatende har taklet de dårlige forholdene riktig bra. 

Det er ikke mulig å trekke noen konklusjon om tomatdyrking ut fra mine mishandlede og forsømte småplanter. Men det er mulig å trekke noen konklusjoner om planters næringsopptak: Det finnes ingen fasit eller “quick fix”. Vi må observere og følge med og bruke sunt vett!

Heldigvis oppdaget jeg alle tabbene i tide: Plantet om til tørrere jord, satte pottene varmere, og sørger for at de har minst 8 timers mørke i døgnet. Etter ett døgn var alle småplantene struttende og grønne igjen.

Jeg har sagt det før: Det handler ikke om å ha “grønne fingre”. Det handler om å utvikle “grønne øyne”.

9 tanker om “Når plantene får spisevegring

  1. Eg har ikkje oppdaga bloggen din før i dag, men då kom brillene fram på nasa og eg syg til meg av kunnskapane dine. Mon tru om dette kan verte favorittbloggen min…

  2. Tusen takk for hyggelige kommentarer – dere aner ikke hvor stor pris jeg setter på dem! Blir stadig like forundret over at noen tar seg tid til å lese skribleriene mine….. 🙂

  3. Gjødsling er kjempevanskelig, synes jeg, men blir stadig litt klokere – etter å ha lest dette ble jeg enda klokere 🙂 Jeg er alltid redd for å gjødsle for mye, dermed blir det kanskje for lite, skjønner nå at man må "lese" plantenes behov! Ønsker meg mye mer om dette temaet, Nina (hint-hint) HS

  4. Hei!!Takk nok en gang for en inspirerende blogg, og for at du tar deg tid til å formidle all din kunnskap til oss andre !!Må bare fortelle at jeg i dag har satt 4 skåler med tomatfrø!! Så kry så kry.. dama på gartneriet såg litt rart på meg , men …. =) nå skal jeg prøve å få tomater litt 'jevnt over' som du tipset om…2ne

  5. Hei Hei !!!Nå håper jeg ikke du har alt for høye forventninger til meg …=) jeg er bare en skarve nybegynner med frisk mot , og som tåler å gå fem på noen ganger før jeg gir meg ..=) Jeg har laget tre potter i kjøkken vinduet med sorten ….. eh….."Solanum lycopersicum"…de skulle være kompakte og lavt voksende, og jeg håpet at det ville slå ann … men … det er ikke noe liv i pottende enda … så da spørst det vel …. MEN: jeg var invitert i middag her en helg, og tok med en av potteplantene som en 'vertinne gave', og der i huset er den nå 2 cm !!! he he .jaja …. det var det med grønne fingre …=) men jeg har jo litt frø igjen, så da prøver jeg igjen litt seinere ….:=)Her har våren så vidt vist seg med snø klokker og lysere dager, men vi får visst ny ladning med snø fra i morra …. men den kommer når den kommer ..=)

  6. Det første jeg tenker på er om såpottene har hatt jevn fuktighet? Særlig hvis de står i solvendt vindu tørker de fort ut! Det kan godt være de trenger en liten dusj nesten hver dag selvom de er dekket av plast. I vinduet kan de også bli utsatt for trekk – det kan forsinke eller hindre spiringen. Og så kan det jo være at frøene har havnet litt for dypt i pottten? Stå på! Dette går bra! 🙂

  7. Hei igjen !!Må bare fortelle … det gror !!!! Pr i går ettermiddag var det kommet opp to grønne spirer i to av tre potter …=) men tomater er nok lagt unna enda …=) 2ne…=)

Legg inn en kommentar