Smart å plukke ugress :-)

Akkurat nå, midt på høsten, er det særlig tre ugressplanter det er lurt å sanke inn: Burot, Reinfann og Ryllik. Alle disse tre er nesten uunnværlige når det gjelder å fjerne skadeinsekter og beskytte småplanter mot sykdommer utover våren neste år. Gratis plantevern, med andre ord! Og hel-økologisk!

Jeg tørker plantene nå (se om tørking nedenfor), og oppbevarer i glass eller plastbokser. Til våren bruker jeg en enkel oppskrift:  For burot og reinfann: Kokende vann helles over tørkede plantedeler til de er helt dekket. Dette får stå og trekke i noen timer. Vannet oppbevares i kjøleskapet. Som forebyggende sprøytemiddel mot skadedyr og sykdommer bruker jeg ca 1/2 dl uttrekk til 5 liter vann – dette er sterke saker!

Burot – Artemisia vulgaris

burot

En av de mest utskjelte villplantene vi har. Superallergen, super livskraftig, motstandsdyktig mot nesten alt. Håpløs å få bort hvis den først har slått seg til – og produserer tusenvis av frø som blir til tusenvis av nye planter……..  Men jammen er den en storartet nytteplante også: Den inneholder nemlig veksthemmende plantehormoner, og det kan vi benytte oss av når vi sår eller kjøper småplanter.  Visste du at nesten alle blomster som dyrkes i veksthus blir sprøytet med et veksthemmende middel? Det er for å få lubne, tette planter, ikke sånne lange og strantne som vi ofte får når vi sår inne om vinteren/våren.

Hvis vi dusjer småplantene med uttrekk av burot oppnår vi akkurat det samme: Strekningsveksten, som det heter på fagspråket, blir mindre – mens rotveksten fortsetter uhindret hvis vi passer på at ikke noe drypper ned på jorda. Resultat: Tette, fine planter med kraftig og godt rotsystem – akkurat det vi ønsker oss! Jeg bruker dette sprøytevannet (oppskrift over) et par ganger i uken fra plantene mine er bittesmå til de kan plantes ut.

Hvis du har katt bør du absolutt tørke masse burot: Det er verdens beste forebyggende ormekur! Da jeg hadde katter fikk de burotvann med honning over maten sin en gang i uken. De levde i 19 år, og hadde aldri orm 🙂

 

Reinfann – Tanacetum vulgare

Reinfann virker også veksthemmende, men er først og fremst en nyttig plante mot skadeinnsekter og plantesykdommer. Sprøytevann av reinfann kan brukes både forebyggende, og når ulykken er ute. De fleste som dyrker paprika eller chili har vel opplevd at det lett kommer lus på disse plantene: Sprøyt med reinfann, så er problemet løst!  Jeg lager vannet som beskrevet over, og bruker ca.1/2- 1 dl uttrekk pr. 5 liter vann noen ganger i uken. Jeg har tidligere blogget både om burot og reinfann her.

 

Ryllik – Achillea millefolium

En av mine absolutte yndlingsplanter, både til plantevern og som medisin. Du finner et tidligere blogginnlegg om ryllik, med mange oppskrifter,  her.

Dette er en fin tid å plukke ryllikblader på, for nå har de fått vokse seg store. Til medisin er plantene best om våren, men til plantevern kan vi gjerne bruke høstbladene. Ryllik virker generelt styrkende på alle planter – også potteplantene i vinduskarmen. Et par spiseskjeer ryllikvann gjør underverker både på grønne og blomstrende planter. Jeg bruker det til orkideene også – og til alle juleblomstene.  Og til småplantene om våren er ryllik i vannet forebyggende vidundermedisin. Jeg lager ryllikvann som beskrevet over, og bruker ca. 1-2 dl til 5 liter vann hver gang jeg vanner.

Tørking av plantene

Hvis du ikke har tørkemaskin (sopptørke) er det enkelt å tørke disse plantene i stekovnen: Legg dem på matpapir på rist, still ovnen på varmluft og 40 grader, og legg en dobbel gryteklut eller noe annet i ovnsdøråpningen, så fukten kommer ut. La det stå i noen timer, eller over natten, til alt er helt knusktørt – hvis det er noe fukt igjen risikerer du mugg. La de tørkede plantedelene ligge på platen eller på et kjøkkenhåndkle i noen timer etter at de er ferdige, for å være helt sikker på at det ikke er fuktighet igjen. Jeg pleier å legge et kaffefilter i bunnen av oppbevaringsglasset som en ekstra sikkerhet mot fukt.

Lykke til med ugressplukking i høst!

 

 

8 tanker om “Smart å plukke ugress :-)

 1. Takk for at du deler din kunnskap om dette! Jeg har et spørsmål: bruker du alle deler av plantene eller bare blomster el blader?

  • Takk for hyggelig kommentar! Alle plantedelene kan brukes, men jeg bruker bare bladene. Ren latskap: De er lettest både å tørke og oppbevare 😀

 2. Hei!
  Jeg vil gjerne plante reinfann, kjerringsrokk og hvit ryllik i hagen, men finner de ikke til salgs noe sted. Jeg kan heller ikke huske å ha sett de vokse vilt i området her (Nordmarka i Oslo). Vet du hvor jeg kan få ta i de?

  • Hei! Du får kjøpt frø til både reinfann og ryllik bl.a. hos Impecta (www.impecta.se). Kjerringrokk (åkersnelle) må du nok finne ute på tur. Forøvrig vil jeg nok råde deg til å finne i hvert fall reinfann også ute i grøftekanten: Den sprer seg så voldsomt at vi vil nok helst unngå den i hagen.

 3. Kjempespennende, dette her. Hvordan hindrer du å “så burot” overalt når den høstes om høsten og deretter brukes som uttrekk? Er det kokende vannet som tar knekken på frøene? Eller siles de bort? (er de ikke bittesmå?)

  • Jeg tørker de grønne plantedelene. Selv bruker jeg en “sopptørke”, men det går helt fint å gjøre det i stekovnen. Så lager jeg “te” av de tørkede plantedelene, ved å helle kokende vann over og la “brygget” trekke. Så siler jeg “brygget”, kaster plantedelene i komposten, og bruker den avsilte væsken som nå er helt fri for frø.

  • Jeg tørker de grønne plantedelene. Selv bruker jeg en “sopptørke”, men det går helt fint å gjøre det i stekovnen. Så lager jeg “te” av de tørkede plantedelene, ved å helle kokende vann over og la “brygget” trekke. Så siler jeg “brygget”, kaster plantedelene i komposten, og bruker den avsilte væsken som nå er helt fri for frø.
   Nei, burot-frøene er ikke så bittesmå, de er bare så himla mange 😂

 4. Jeg anbefaler sterkt å hente frø fra veikanten, ikke kjøp på senter, for da er det stor fare for genetisk forurensning av stedegne bestander. I artskart hos artsdatabanken kan du finne registrerte voksesteder i/nær Nordmarka.

Legg inn en kommentar