Dagens høsting: Salvie og peppermynte

Det er innmari vått ute! Jeg har klippet i pilehekken og lagt greiner til tørking, men etter flere dager til tørk på netting som er spent ut mellom to trebukker er kvistene våtere enn noen gang……   Hvis det ikke blir opphold snart får jeg vurdere å rydde plass til pilekvister i drivhuset.

Men utpå dagen i dag ble det opphold, og da tuslet jeg ut i hagen med bøtte og saks. Salvie og peppermynte sto “på programmet”. Begge urtene er uunværlige i “heksebrygg” for å forebygge og kurere forkjølelse. De er dessuten velsmakende som te – både alene og i blandinger. Jeg blander alltid både salvie og en eller flere myntesorter sammen med ryllik, brennesle og valurt for å bedre smaken.

Salvie og peppermynte klar til tørking. Lekkert, ikke sant?
 

Salvie er en plante som mange gir opp å dyrke: Den skal liksom være hardfør her hos oss, men i hvert fall her på Lørenskog i hardførhetsone 5 blir den nokså puslete etter vinteren – hvis den i det hele tatt dukker opp. Jeg velger å behandle den som ikke helt hardfør, og har gode erfaringer med det.

Etter at jeg begynte med denne metoden har jeg hatt flotte lave hekker av salvie mange steder i hagen – den er jo også en flott kontrastplante, med sine grå/sølvfargede blader. (Nydelig sammen med roser – den skarpe duften motvirker skadeinnsekter!).

Jeg gjør som følger: En eller annen gang i løpet av høsten (salvie tåler godt litt frost) klipper jeg plantene helt ned, graver dem opp, og setter dem tett-i-tett i en bøtte. Bøtten fyller jeg med jord og torv og sand og grus – hva jeg har tilgjengelig: Det viktigste er at det kommer luft til røttene.

Jeg trekker fiberduk over bøtten, og tuller selve bøtten inn i noen gamle håndklær eller setter den på isoporplater: Poenget er å skjerme plantene for ekstrem frost. Så setter jeg bøtten inn i garasjen eller en uisolert utebod eller hvor jeg nå har plass.

Til våren henter jeg ut bøtten, og planter hver enkelt plante der jeg vil ha den. Etter noen få uker spretter bladene frem, og gir både glede og krydder og medisin hele sommerhalvåret……..

Når det gjelder peppermynte, er det ikke nødvendig å gjøre noe som helst. Annet enn å bruke planten! Den sprer seg raskt, men kan lett holdes i sjakk. Og tar den overhånd er det lett å luke bort deler av rotsystemet.
Dette gjelder alle myntesortene. De er villige og de sprer seg raskt. Og så gir de fra seg en himmels duft når du tråkker på dem eller bruker kantklipper eller gressklipper!

Både mynter og salvie er lette å tørke, og hvis de tørkes på lav temperatur bevares også de eteriske oljene. Deilige, velduftende, helbredende, magiske urter som burde finnes i alle hager og verandakasser!

3 tanker om “Dagens høsting: Salvie og peppermynte

  1. Flotte innlegg som vanlig 🙂 Jeg leser og lærer og sluker alt! Vedr. mynten: Etter sist vinter har sjokolademynten min skrantet, på hagesentret mente de den kanskje ikke var helt vinterherdig… Det samme med marokansk mynte som jeg har kjøpt i år: den anbefalte de å dele og overvintre halve på en "sikrere plass" – hva nå det kan være? Har du noen erfaring med disse myntesortene? Den vanlige mynten har klart seg bra.

  2. Hei! Takk for hyggelige ord! To ting du kan prøve: Enten å ta opp deler av myntene og behandle dem på samme måten som jeg gjør med salvie (røttene tett i tett i en bøtte, håndkle/høy/teppe rundt og fiberduk over – inn i garasje eller utebod.) Eller du kan simpelthen la plantene stå i jorden, men "pakke dem inn" i en haug av løv/halm/torvstrø/granbar etter at du har klippet dem ned. Lykke til! 🙂

Legg inn en kommentar