Kjøkkenhagen: Viktig med godt naboskap!

Gode naboer er viktig – også for planter! Særlig i kjøkkenhagen, hvor vi ofte driver intensiv dyrking med mange planter på et lite areal, kan det være greit å vite litt om hvilke planter som trives sammen.

På dette området har forskningen kommet utrolig kort. Det finnes mange eksperimenter og mye forskning som viser at det er sånn at noen planter trives bedre sammen enn andre – men forklaringene er mangelfulle, og årsaksammenhengene uklare…..

Da er det greit å kunne frigjøre seg fra forskning og eksakte vitenskaper, og simpelthen ta i bruk erfaringer og kunnskap som har blitt overført gjennom generasjoner.

Her er noen enkle tips for å gjøre kjøkkenhagen frodigere og sunnere:

Hvitløk er en god nabo for mange planter, ikke minst fordi den ser ut til å virke avskrekkende på skadedyr. Jeg har god erfaring med å dytte hvitløksbåter (kjøpt i dagligvarehandelen) ned mellom jordbærplanter, bringebær, rødbeter, tomater og agurker.  Men erter, kålplanter og bønner er ikke spesielt glade i hvitløk – i hvert fall ikke her hos meg.

Fløyelsblomst og ringblomst er gode naboer for alt og alle. Ringblomsten sår vi direkte i kjøkkenhagen omtrent på denne tiden – den finnes i mange varianter: Høye og lave, gule og oransje – og alle er nydelige og nyttige! Fløyelsblomst (Tagetes) må vi enten så inne om våren eller kjøpe som småplanter. Det finnes et utall sorter, og de aller fleste beskytter naboplantene sine mot såkalte rotnematoder – enkelt sagt bidrar de til god helse i bedet.

Salvie er en annen “god nabo” for alle kjøkkenhageplanter unntatt poteter. Jeg aner ikke hvorfor!  Jeg planter alltid noen salvie-planter sammen med tomatene, gulrøttene og rundt kålplanter: Det avskrekker skadedyr og ser ut til å gi friskere planter.

Dill er en fantastisk plante, som kan brukes til mye mer enn gravlaks og poteter! I kjøkkenhagen er den en god alliert: Den virker vekststimulerende på nesten alle andre planter – og har ingen negative virkninger på noen, så langt jeg vet. Dryss noen dillfrø innimellom alle kjøkkenhagevekstene – det gir god plantehelse, og er dessuten dekorativt.

Timian i alle varianter og sorter er en plante som burde brukes mye mer i kjøkkenhagen. Den inneholder eteriske oljer som avskrekker mange skadedyr.Timian blir lett litt lang og strantete hvis den plantes i jord som er godt gjødselt, f.eks. sammen med kålplanter. Men det gjør jo ingenting: Den kan klippes ned, og trives uansett.

Dårlige naboer:
 Planter vi bør passe på å dyrke litt på avstand fra hverandre er bl.a.:

Poteter trives dårlig sammen med tomater, solsikker, rødbeter, squash og selleri
Bønner trives dårlig sammen med løk
Kålplanter trives dårlig sammen med sennep og løk
Erter trives dårlig sammen med bønner
Salat trives dårlig sammen med persille
Løk trives dårlig sammen med både bønner, erter og kålplanter
Mais trives dårlig sammen med selleri og rødbeter
Purre trives dårlig sammen med rødbeter, bønner og erter
Rødbeter trives dårlig sammen med poteter, purre, spinat og mais

Nå er det jo ikke sånn at disse plantene er “fiender”! Men det er altså lurt å ikke plante dem rett ved siden av hverandre. Og så er det kjempelurt å drysse ut noen frø av ringblomst og dill mellom disse “dårlige” naboplantene!

Dette innlegget ble publisert i Ukategorisert. Bokmerk permalenken.

3 tanker om “Kjøkkenhagen: Viktig med godt naboskap!

  1. Ja, det er jo en hel vitenskap alene(spennende!) dette med hva og hvilke planter som passer sammen..når det gjelder Tagetes har jeg gode erfaringer med sorten "Tenuifolia"(det finnes faktisk over 60 sorter Tagetes!)Sår den direkte ute i mai,mellom roser og grønnsaker,den er lite krevende, blir buskaktig og blir helt oversådd med mange søte små blomster. Røttene til Tagetes inneholder et stoff som heter Alfa- terthienyl, noe som er giftig for nematoder og noen insekter.Dette stoffet brukes faktisk i dag til å fremstille miljøvennlige "pesticider"..husker ikke hvilket firma..Hvorfor bruke kjemikalier når naturen selv har de rette midlene? 🙂 V.E.

  2. så spennende! jeg har aldri hatt tagetes som har vært sådd direkte – takk for tipset, jeg løper avgårde til nærmeste hagesenter for å få tak i frø….!tagetes 'minuta' er den sorten jeg har hatt best erfaring med som "avskrekkingsplante" mot skadedyr og nematoder. men den blir høy og strantete og er absolutt ingen prydplante.

  3. Tack för många fina råd, borde ha läst dom tidigare, nu har jag sått spinat och rödbetor intill varandra… Men jag ska försöka komma ihåg din lista till nästa år 🙂

Legg inn en kommentar