Hager i New York

Manhattan, 30. april 2011:
“Hagebruk” er vel ikke det første vi forbinder med New York. Gjett om min nysgjerrighet ble ganske ustyrlig da jeg tilfeldigvis kom over en liten, tykk bok med tittelen: “Garden Guide: New York City”! 
Ikke ante jeg at bare på Manhattan er det over 50 små og store hager, inkludert grønnsakshager, som plantes og vedlikeholdes i fellesskap av store eller små nabogrupper. Mange steder samles det inn penger for å omskape en tomt med en falleferdig, kondemnert bygning til en liten “Community Garden”.    Dyktige hagedesignere og gartnere i nabolaget stiller sin kompetanse gratis til disposisjon, planter fås gratis eller for en billig penge gjennom New Yorks kommunale park- og hage-etat – og på den måten oppstår fantastiske oaser på de mest uventede steder. Når økonomien tillater det lager man kunstige vannfall, rett og slett fordi lyden av rennende vann skaper “hvit støy” som blir en effektiv lydbarriere mot gatestøyen utenfor hagen.
I tillegg kommer takhagene – de fleste private, men overraskende mange “offentlige” i den forstand at alle har adgang. De seneste årene har bikuber blitt en riktig motebølge her i byen: Så mange hage-eiere har blitt birøktere at rømte bisvermer har blitt en problem for brannvesenet – det er nemlig de som oftest må rykke ut for å hanke inn en hjemløs bisverm fra et trafikklys eller en portstolpe.
Det er ikke bare i Norge vi opererer med “Grønn Omsorg”: Også her i storbyen bruker de planter og hagebruk aktivt i rehabiliteringsarbeid innen fengselsvesen, barnevern og eldreomsorg. Et ungdomsfengsel i Bronx med over 400 insatte har skaffet seg drivhus og produserer grønnsaker nok til eget forbruk. En barneverninstitusjon i Brooklyn lager “opplevelseshage” med sikte på å gi barn og unge planteglede og -kunnskap.
Selv i asfaltjungelen på Manhattan har mennesker bruk for planter……..  Er det ikke fantastisk flott?
Midtrabatten i Park Avenue er en eneste lang hage, med trær, busker, stauder og løkplanter. 
Akkurat nå blomstrer tulipanene:


4 tanker om “Hager i New York

  1. Flott blogginnlegg dette. Eg tenkjer at det noke med samfunnet sin beste smurning at det er så mange som vil gjere det triveleg rundt seg og andre. Det vert gjort kvar dag på ulike måtar, og vert sjeldan løfta fram i lyset. Vi får ofte nok høyre om nedbyggande og øydeleggande krefter.

  2. Ja, jeg er så enig, Else: Frivillighet og innsats til felles beste uten å skjele til profitt eller egennytte er noe av det beste vi har. Og det er mye av det, hvis vi bare ser oss rundt – og ikke stoler på at media gir et riktig bilde av samfunnet…….

  3. Dette visste jeg ikke. Helt fantastisk!Takk for besøk på bloggen min, og takk for tips ang løkblomstene. Veldig hyggelig å finne bloggen din også. Her var det mye interessant å lese, og så mange flotte tips og råd. Jeg kommer tilbake hit 🙂

Legg inn en kommentar