Mer om stauder og høstsåing, og litt om regler og frø

En bloggleser  kommenterer innlegget om å høstså stauder ute, og har lest at noen anbefaler sort plastfolie istedenfor fiberduk over pottene. Hun lurer også på hvor mye man skal vanne frø som står til spiring ute.

Dette er ett (av mange) hagetemaer hvor det finnes nesten like mange metoder og meninger som hagefolk og gartnere. Selv unngår jeg å bruke sort plast av flere grunner:  Plasten gjør at temperaturen i såpottene blir høyere, og dermed øker sjansen for at frøene spirer nå istedenfor å vente til våren. Du må sjekke daglig om noen av frøene har spirt, og evnt. prikle dem om i andre potter som må settes lyst. Dessuten må du passe på fuktigheten, fordi regnvann ikke trenger gjennom plasten. I tillegg synes jeg det er vanskeligere å holde plast fastspent, hvis man ikke støtter den opp med bøyler som spennes over rammen: Altfor ofte blir det liggende en dam av vann midt oppi plasten, slik at den legger seg ned over pottene og hindrer lufttilgang for jorden. Og som om ikke det er nok: Jeg er egentlig ikke så veldig glad i plast………

Så jeg velger den late metoden: Fiberduk er lys og lett, og den slipper både vann og lys gjennom til pottene. Det betyr at den er lett å stramme og holde fastspent. Det betyr også at egentlig trenger du ikke tenke særlig på å vanne – med mindre det skulle bli ekstrem tørke i flere uker, da. I naturen faller jo frøene til jorden og må ta til takke med det været de får – og spirer allikevel.

Jeg hadde sikkert kunnet få høyere spireprosent, dvs. få flere frø til å spire, hvis jeg hadde passet bedre på såpottene mine om høsten.  Sørget for jevn fuktighet, flyttet dem litt rundt for å skjerme mot skarp sol midt på dagen – kanskje lagt litt ekstra duk over om natten…..  Men frø er billig (eller gratis, når vi høster selv), og for meg er det viktig å frigjøre tid til andre oppgaver i hagen.  Jeg synes det er helt greit å “bare” få 50 riddersporer fra 100 frø, selvom jeg sikkert kunne få 80 planter ved å “dulle” mer med pottene. Andre synes det er gøy å få så stort utbytte som mulig – og er villig til å bruke tid på det.

Riddersporer er utrolig vakre! Men vi trenger jo ikke flere hundre av dem i en vanlig hage, så vi kan godt sløse litt med frøene om høsten.

Og akkurat dette er jo med på å gjøre arbeid med planter så utrolig morsomt og spennende: Det finnes egentlig nesten ingen “riktige” oppskrifter. Vi kan velge våre egne innfallsvinkler og arbeidsmåter, og få strålende resultater selvom vi ikke følger “reglene”!

En av lærerne mine på gartnerskolen pleide å si: “Husk at du er sjefen over planta!” Det er en flott formaning i et samfunn hvor vi snart ikke tør stole på egne krefter i noen sammenheng.

En ting til, når det gjelder spireprosent og frø: Jeg må tilstå at jeg prøver å “kvitte meg med” så mye frø som mulig, særlig frø jeg har kjøpt, i løpet av høsten. Simpelthen fordi at om noen måneder kommer det nye frøkataloger, med massevis av spennende, vakre, utfordrende tilbud. Hvis kjøleskapet er fullt av halvtomme frøposer må jeg i anstendighetens navn beherske meg litt. Hvis jeg har sådd alt jeg har, kan jeg gå berserk blant tilbudene med litt bedre samvittighet….. 🙂

8 tanker om “Mer om stauder og høstsåing, og litt om regler og frø

  1. Frø er gøy! Og for en livskraft i et så lite frø….I dag stod jeg og beundret (og undret meg over) min Verbascum, som faktisk er like høy om ikke høyere enn meg =) Utrolig! Den har jeg sådd!Ang dekking av frø, så har ikke jeg dekket de med noe. Dumt, for der er mange rare spirer i potta, som ikke jeg har sådd, kan du si =)

  2. akkurat! mange rare spirer, og ingen vanskelige "regler" å følge! Da er hagegleden på topp – og det er på tide å undres……

  3. Så interessant dette var! Fint at de proffe deler med oss som strever oss fram og prøver og feiler… Hit kommer jeg gjerne tilbake! Jeg har veldig sansen for å så stauder sjøl, men jeg synes ikke det er så lett å få det til. Jeg vil ha mange, mange planter i hagen min, og å kjøpe planter er dyrt, så det er ikke så rent få tusenlapper jeg har lagt igjen i hagesentrene både i år og opp gjennom årene. ;0(Sommerblomstene jeg sår synes jeg kommer i blomst alt for sent, og det er vanskelig å holde liv i dem og gi dem nok lys i mange måneder.Så jeg får prøve å følge med deg på bloggen din og snappe opp flere tips etterhvert.;0)

  4. Hei, Heidi – hyggelig at du liker bloggen! Jeg kan trøste deg med at "vi proffe" også feiler og mislykkes – og legger igjen altfor mange tusenlapper i hagesentrene for å dekke over feilene våre….. 🙂 Og jeg er helt enig i at sommerblomster ofte kommer i blomst altfor sent i vårt klima! Jeg kommer nok til å skrive litt om planteoppal og tilleggslys etterhvert – det er ikke så mye ekstra utstyr som skal til for å få masse livskraftige småplanter om våren. Veldig hyggelig at du følger med på bloggen! 🙂

  5. Hei, jeg har vært inne på din blogg i dag for første gang. Masse interessant her og mye å lære. Så at du i et tidlig innlegg sa at du skulle komme tilbake til hvordan du behandlet løkvekstene dine for å få dem til å komme igjen år etter år. Finner ikke noe om det, men du kan kanskje fortelle meg om hvor du har skrevet noe hvis du har. Jeg er løkvekstelsker og suger til meg alt jeg kan lære for å få de til å vare lengst mulig:-).

  6. Informativr för oss noviser. Jag läste ditt första inlägg också. Men måste man så i potter? Jag har så lite plats och vet inte var jag ska sätta dom om vintern. Det ända upp med att jag, efter en ivrig beställning från Rara växter, sådde mina frö direkt ut i jorden i kjøkkenhagen, utan vare sig plast eller väv. Är det döfött det, eller? Nu har jag samlat massor av frö i hagen och tänkte göra det samma men borde jag hellre så i potter? Spireprocenten är inte så viktig, jag får i varjefall inte plats med många i min lilla hage. Det är mest för att det är gøy och hoppas få det till.Tack för en lärorik sida, kommer tillbaka 🙂

  7. Tusen takk for hyggelig kommentar, Mia. Nei, du må slett ikke så i potter. Men det er veldig praktisk: I jorden er det til enhver tid mange tusen ugressfrø, og når alt spirer samtidig er det ikke lett å vite hva som er "dine" frø og hva som er ugress. Og ofte spirer ugressfrøene så raskt og vokser så voldsomt at de kveler spirene fra de sådde frøene dine. Hvis du har en liten kjøkkenhage kan du jo sette så-pottene til overvintring der: Grav dem litt ned i jorden så de står støtt, så har du en super plass til vinteroppbevaring! Og hvis du i tillegg trekker over litt fiberduk (grav kantene ned i jorden) har du et hel-profft opplegg – og slipper og lete etter spirene dine mellom alt ugresset til våren. Lykke til!

Legg inn en kommentar